Praktické využití tagů pro váš blog

Praktické využití tagů pro váš blog

Pokud si na vašem webu píšete i vlastní blog, obvykle se na něm nedržíte jen jednoho jediného tématu a potřebujete tedy mezi jednotlivými příspěvky zvýraznit jejich různorodost. Jak tedy jednotlivé články na vašem blogu tematicky rozdělit? Nejlépe s využitím takzaných štítků neboli tagů.

Tagy se už v počátcích vzestupu internetových blogů staly jakousi praktickou náhradou za klasické kategorie či rubriky. Místo abyste články vašeho blogu museli řadit do různých tematických škatulek, jednoduše je všechny zveřejníte na jednom místě, vzájemně je však můžete odlišit (anebo naopak sjednotit) s využitím tagů.

Na webech JuicyFolia můžete najít hned několik příkladů použitelnosti tagů. Třeba přímo na konci tohoto článku najdete výpis tagů obsah a inspirace, které vás zavedou na seznam stejně tematických článků. Tagy přitom mohou zastávat i roli oněch klasických rubrik tím, že je vystavíte ve svém menu, jako to udělala například Eliška Hrežová na svém blogu ElHrezova.cz. Své články si zde rozdělila podle tagů Výživa, Cestování a Poznámky, které můžete přehledně procházet i skrze hlavní menu.

Poutavý a přehledný blog

Jak na to?

Možnost vyplnění tagů najdete v administraci vašeho libovolného blogového příspěvku. Pod panelem pro samotný text a popis najdete políčko Tagy, kde můžete jednotlivé štítky vyplnit oddělením čárkami (pokud navíc začnete psát už existující tag, automatická nápověda vám ho nabídne). Je však důležité neplést si pole Tagy s polem Klíčová slova, která slouží pro lepší optimalizaci vašich příspěvků ve vyhledávačích.

Vyplnění tagů k vašim příspěvkům

Pokud byste své tagy chtěli navíc vystavit i v menu vašeho webu tak, jak jsme si to ukázali na příkladu ElHrezova.cz, můžete využít funkce Odkaz. V záložce Web ve vaší administraci můžete kliknout na ikonku založení nové stránky a poté zvolit možnost Odkaz. Danou stránku pak jednoduše pojmenujete a vyplníte odkaz, na který má své návštěvníky po kliknutí přesměrovat.

Vložte odkazy na jednotlivé tagy do menu vašeho webu

Když je toho třeba víc

Pokud jste produktivními psavci a na svůj blog přidáváte článků opravdu hodně, může se stát, že vám klasické rozdělení podle tagů nebude stačit a budete chtít své články odlišit ještě více. V takovém případě můžete zároveň využívat tagy a zároveň na svém webu spravovat více blogů (opět přes záložku Web a založení nové stránky, tentokrát s názvem Novinky). Tak náš tematicky hutnější blog ostatně řešíme i my, kdy vedle detailních tagů dělíme jednotlivé články i do tří samostatných blogů, konkrétně Postupy, Inspirace a Ze zákulisí.

Pokud se ale rozhodnete využít více blogů, je třeba pamatovat, že každý blog má svůj vlastní uzavřený okruh tagů a tedy že i kdyby měly dva blogy stejný tag, nemohou se zobrazovat všechny společně. Proto funkci více blogů na jeden web doporučujeme opravdu jen v případech obsahově náročnějších webů a nejlépe také po konzultaci s naší zákaznickou podporou.