JaraSijka.com - vznik jednoho portfolio webu

JaraSijka.com - vznik jednoho portfolio webu

Jedním z našich prvních zákazníků byl fotograf Jára Sijka. Jára je rozený horal a sportovec. Když se tedy v roce 2008 začal zajímat o focení, jeho základními tématy se stal extrémní sport a sportovní akce. Později se zaměřil i na horské scenérie.

Jára je typický outdoorový typ, který věci fotí takové, jaké jsou, a není nijak velkým příznivcem počítačové postprodukce. Když tedy došlo na otázku založení jeho fotografického portfolia na JuicyFoliu, klíčovou myšlenkou bylo přijít s čistým a jednoduchým systémem, který by Járovi umožnil jednoduše prezentovat svou práci bez zbytečného piplání v počítači. Aby tedy svůj web mohl spustit takříkajíc zmáčknutím jediného velkého červeného tlačítka.

JaraSijka.com

„Pro mě je důležitý být maximum času venku. Já těmhle věcem vůbec nerozumím, takže jsem potřeboval něco fakt jednoduchýho. Když mi dáš do ruky sud, tak s ním udělám fotku, ale počítač umím tak akorát zapnout a pustit Lightroom.“

 

Jára si nejdřív vyzkoušel dva naše základní designy. Když pak našel ten, který mu vyhovoval nejvíc, začali jsme ho podle jeho přání ještě dále upravovat. Zjednodušili jsme strukturu menu, které pak návštěvníka zavedlo přímo na přehled náhledů jednotlivých fotek, a zbavili jsme se složek a dalších dodatečných věcí, které Jára nevyžadoval. Jeho nový portfolio web se tak stal čistým, přehledným a jednoduchým jak pro Járu, tak i jeho návštěvníky a nejrůznější zájemce o jeho práci.

Velmi brzy se však JuicyFolio pro Járu nestalo jen jednoduchou platformou pro nahrání fotografií, ale i zdrojem mnoha individuálních služeb a možností, které mohou jeho portfolio dovést až k dokonalosti. Bez potřeby jakékoliv znalosti HTML či „zaoponové“ práce s počítačem tak Jára brzy objevil krásy individuálních ořezů náhledů svých fotek nebo změny jejich pořadí jednoduchým přetahem myši.

Jednoduchá hlavní stránka

„To portfolio si hodně často aktualizuju a je pro mě maximálně důležitý, abych netrávil hodinu uploadem na nějaký ftp a pak se drbal s HTML. Prostě jsem chtěl něco, co funguje.“

 

Výsledný portfolio web přesně podle Járových představ - JaraSijka.com - byl se vším všudy hotový zhruba za dvě hodiny. S krásnou panoramatickou fotografií na pozadí úvodní stránky, přehlednou nabídkou všech jeho fotografií seřazených do tematických galerií a dokonce i s osobním blogem, do kterého Jára pravidelně přispívá a nabízí tak svým návštěvníkům i zajímavý náhled pod pokličku jeho fotografické činnosti.

Járova představa o konkrétní podobě jeho portfolio webu se tak stala skutečností.

Sportovní fotografie

„Demo jsem si udělal asi v 10 hodin dopoledne, a ve 12 byl web naplněnej, nakonfigurovanej a jel na mojí doméně. Naprostá pecka, nemám si na co stěžovat. Technická podpora na jedničku s hvězdičkou, vždycky mi maximálně pomohli se vším, co jsem potřeboval.“