Zjistěte si, co vám v počítači zbytečně zabírá místo

Zjistěte si, co vám v počítači zbytečně zabírá místo

Pokud vám v počítači mizí volné místo na disku, ale vy tak úplně nevíte, co přesně z něj tolik ukrajuje, můžete si stáhnout program, který vám ukáže, kde může být zakopaný pes (tedy zapomenuté soubory nebo složky). Jak ale na to?

Řešení pro Windows

Pro váš Windows můžete využít program WinDirStat. Ten si po spuštění projde jednotlivé disky vašeho počítače a potom vám ukáže podrobný přehled i stromovou strukturu jejich jednotlivých souborů. Konkrétně v oné stromové struktuře se každý soubor a složka zobrazuje jako barevné pole, velikostně úměrné k velikosti daného souboru.

WinDirStat

Řešení pro Mac

Pro Mac si můžete stáhnout obdobný program s názvem Disk Inventory X, který vám opět ukáže velikosti vašich souborů ve velmi podobném grafickém rozložení jako v případě WinDirStat.

Disk Inventory X

S pomocí těchto dvou programů můžete snadno najít dávno zapomenuté soubory, které vám zbytečně zabírají místo na disku, a tím efektivně pročistit kapacitu vašeho počítače.

Jen pozor, neměli byste mazat věci, o kterých nevíte, k čemu jsou. Pro jistotu je vždycky lepší všechno napřed zálohovat a ohledně neznámých souborů se třeba i zeptat nějakého toho kamaráda ajťáka.