Zamezte padání důležité pošty do spamu

Zamezte padání důležité pošty do spamu

V rámci elektronické korespondence tohle alespoň jednou zažil snad každý. Očekáváte nějakou důležitou mailovou zprávu, potvrzení anebo třeba reset přístupového hesla, ale nějak se pořád nemůžete dočkat. A samozřejmě až příliš pozdě zjistíte, že tento mail zapadl do vaší spamové schránky. Něčemu takovému jde ale přitom snadno předejít.

Řešení na Gmailu

V rámci Gmailu můžete zabránit padání zpráv z konkrét­ních mailových adres do spamu tím, že tyto adresy přidáte mezi své kontakty. Toho konkrétně docílíte vstupem na stránku vašich Google kontaktů (na kterou se dostanete i skrze vaši mailovou stránku po kliknutí na položku Pošta v levém horním rohu a zvolením tlačítka Kontakty).

Vstup do vašich kontaktů přes Gmail

Přidání nového kontaktu

Na této stránce vidíte jednotlivé kontakty vašeho Google účtu, přičemž v pravém spodním rohu pak stačí kliknout na oranžovou ikonku Přidat nový kontakt, zadat poža­do­vanou mailovou adresu a kliknout na Vytvořit. V dalším bodě pak můžete vyplnit i dodatečné informace jako jméno, fotku, telefon nebo přezdívku daného kontaktu. Pak už stačí jen kliknout na Uložit a vše je hotovo. U nových zpráv od tohoto kontaktu už se nemusíte bát, že by spadly do spamu.

Právě proto je také důležité si dobře rozmyslet, které adresy mezi své kontakty přidat, abyste měli stoprocentní jistotu, že vám z ní žádná nevyžádaná pošta vážně nemůže přijít. Na druhou stranu je ale třeba dodat i to, že samotný Gmail má v této otázce stále poslední slovo a pokud má dostatečně pádný důvod věřit tomu, že adresa, které důvěřujete a máte ji v kontaktech, rozesílá spamy, automaticky ji šoupne zase zpátky mezi zbylou nevyžádanou poštu.

Přidání kontaktu na Yahoo

Přidání kontaktu skrze novou zprávu

Řešení na Yahoo

Obdobně si lze nastavit kontakty i u mailového poskyto­vatele Yahoo. Tak jako na Gmailu, i zde si můžete zadávat nové kontakty kliknutím na položku Kontakty a poté Nový kontakt. Stejného výsledku lze ale přitom dosáhnout i z konkrétních mailů. Stačí otevřít e-mail od odesílatele, kterého si chcete přidat mezi své kontakty, najet myší nad jeho mailovou adresu, vybrat trojtečkovou ikonku a pak kliknout na Přidat do kontaktů.

Řešení na Seznamu

Politika českého mailového poskytovatele Seznamu vůči spamům je vcelku nekompromisní, i tady lze ale zakročit podobnými prostředky v prvních dvou příkladech. Pokud si v nově doručené zprávě rozkliknete mail odesílatele, nabídne se vám možnost přidat si ho mezi kontakty. Pokud pak přímo ve spamech najdete zprávu, která tam nepatří, stačí kliknout na tlačítko Není spam (což obdobně funguje i na Gmailu a Yahoo).

Přidání do kontaktů na Seznamu

Odebrání zprávy z nevyžádané pošty na Seznamu