Typografie na webu aneb jak na správné nastavení písma a barev internetových stránek

Typografie na webu aneb jak na správné nastavení písma a barev internetových stránek

Textový editor JuicyFolia nabízí spoustu funkcí k úpravám vašeho textu v galeriích, na blogu nebo na běžných tex­tových stránkách. Při využívání těchto funkcí by pak vaší prioritou mělo být to, aby byl výsledný text co nejlépe čitelný a přehledný pro vaše návštěvníky. Jak toho ale dosáhnout?

Styly odstavců

Jednou z předních funkcí textového editoru JuicyFolia je nastavení délky odstavců vašeho textu. Vedle stylu odstavce pro obrázky přesahující text, který se vztahuje na velké obrázky ve vašich článcích, nabízí JuicyFolio dva styly odstavce: pevný odsazený odstavec a odstavec bez odsazení.

 

Odsazený odstavec představuje takové odstavce, ve kterých čtete i náš blog. Jedná se tedy o zúžení textu do odstavců s menším počtem znaků na každý řádek. Odstavce bez odsazení poté nabízejí řádkování s počtem znaků vyšším, které se k některým webům sice mohou hodit (zvlášť pokud v nich používáte větší písmo), obecně však doporučujeme využívat spíše odstavce odsazené. Proč?

 

V dobré a hlavně ergonomické typografii platí, že užší textové odstavce jsou pro čtení textu lepší než odstavce delší. Konkrétně se jedná o průměr kolem padesáti až osmdesáti znaků na řádek (záleží také na tom, zdali jde o text odborný, prostěsdělovací či jiný).

Styl odstavců v textovém editoru

právě tento průměr využívají i odsazené odstavce JuicyFolia, i když konkrétní počet znaků na řádek závisí i na velikosti vašeho písma. Pokud tedy chcete, aby se vaše texty návštěvníkům vašeho webu četly co nejpohodlněji, doporučujeme vám používat právě tento způsob úpravy.

 

Úzké odstavce přitom ale nemusí nutně korespondovat s vámi vybraným stylem písma a jeho velikostmi. Pokud však kontaktujete naši zákaznickou podporu, můžeme styl odstavců pro vaše texty nastavit podle vašich představ, aby bylo čtení textu co nejpohodlnější.

Zarovnání textu

Co se týče zarovnání textu ve vašich článcích, doporučujeme klasické zarovnání doleva. Vedle zarovnání do dalších stran náš nástrojový panel pak nabízí i zarovnání do bloku, kdy se text roztáhne až k hranici pravého rohu. Takto zarovnaný text se však u delších řádků může hůře číst (čtenář se v jednolitém textu snadněji ztratí) a v řádcích užších pak vnikají nepěkné prázdné „řeky" uprostřed odstavců. Pokud tedy chcete svůj text zarovnávat do bloku, je třeba najít správný kompromis mezi šířkou odstavců a velikosti písma, a zároveň vzít v potaz i onu potenciální horší čitelnost.

Barevná spojení

Na svém webu můžete měnit i barvu svého textu či jeho podkladu, a to konkrétně v obecném nastavení vašeho webu. Je však zároveň třeba s tímto kontrastem nakládat s mírou.

Nastavení textu pro váš web

Pro váš web je totiž z hlediska přehled­nosti klíčové i to, aby byl stejnorodý a u všech stránek dodržoval stejné zásady a textové styly. Pokud tedy chcete nějaký speciální vzhled pro vaše nadpisy nebo jiná vylepšení, která byste ve svých textových nastavení nenašli, kontaktujte naši zákaznickou podporu a my vám můžeme daný styl nastavit pro celý váš web, což se pak projeví jak v editoru, tak i na vašich stránkách.

 

Jaká barevná spojení jsou ale pro vaše texty nejlepší? Pro co nejpřehlednější čtení textu se odnepaměti osvědčila černá či spíše téměř černá (stoprocentní černá barva není pro grafiku na monitorech úplně přirozená, doporučují se tedy barvy černé pouze blízké) a bílá, můžete ale používat i jiné spojení tmavého textu se světlým pozadím (eventuálně i opačně, například bílý text na černém pozadí, tam už je ale čitelnost o něco horší).

 

Rozhodně ale nedoporučujeme používat barvy, které se špatně čtou, tedy spojení světlých barev se světlými či tmavých s tmavými. Vždy je třeba vcítit se do pozice návštěvníka, který se na vašem webu ocitl vůbec poprvé, a snaží se mu najít hlavu a patu. A pokud narazí na těžko čitelný text, nebude mít mnoho důvodů se na vašem webu zdržet (další problém navíc mohou představovat i různě nastavené monitory).

 

Pokud vyberete barvy se špatným kontrastem, pro někoho to může být na jeho zařízení zcela nečitelné. Když si tedy jakoukoliv svou grafickou úpravou nebudete jistí, vždy můžete kontaktovat naši zákaznickou podporu, nebo vám ostatně celý web můžeme připravit na míru sami.

Struktura vašeho textu

Klíčová pro přehlednost vašeho textu je i samotná jeho struktura, tedy aby váš text měl čistý a přehledný vzhled. To znamená dělit váš text do přiměřeně dlouhých odstavců, využívat funkce nadpisů a podnadpisů, bodových nebo číslovaných seznamů či doprovodných obrázků.

 

Jak různě si lze na JuicyFoliu pohrát s editací vašeho textu vám ukáže toto video. Jak poté do tohoto textu vložit obrázek z vaší galerie můžete zhlédnout zde.

Vložení obrázku do článku

Přitom je však zároveň třeba pamatovat i na to, že pokud chcete mít váš obrázek ve stejné vodorovné pozici jako váš text, je třeba mu přidělit stejný styl odstavce, jaký má i zbytek vašeho článku.

 

Pokud vám navíc třeba nevyhovuje žádný z druhů textů nabízených JuicyFoliem, můžete si vybrat jiný font na webu Typekit.com, který vám poté do vaší administrace nainstalujeme.