Používejte na svém webu originální písmo

Používejte na svém webu originální písmo

Administrace JuicyFolia nabízí hned několik druhů písem - fontů, které si pro vzhled svého webu můžete navolit. Daleko více typografických možností naleznete na webu Typekit.com, který obsahuje řadu fontů z dílny Adobe a spolupracujících písmolijen. Typekit nabízí několik fontů zdarma, jiné jsou zase placené (jak jsme si blíže psali v našem článku o webových fontech). Jak se ale na tomto webu orientovat, pokud si chcete nějaký font vybrat, a jaké konkrétní specifikace znamenají co?

Při vstupu na TypeKit.com zvolte nejdříve záložku Fonts v horní liště. To vás přesměruje na výběr jednotlivých fontů, které se objeví vlevo. Vpravo se pak zobrazí nabídka, která vám může pomoct vybrat konkrétní typ fontu.

Typekit.com

Pro nás jsou důležité dvě konkrétní kategorie. Available For, kde zatrhneme Web Use (jelikož váš font chcete použít na svém webovém portfolio) a Language Support, kde zatrhnete Czech, aby vaše písmo podporovalo českou diakritiku. Konkrétně tento výběr pak na TypeKitu vypadá takto.

Sekundární specifikace pro výběr písma jsou pak tyto: Classification, kde je u písma definována přítomnost serifů (tedy patková písma) a dalších typografických stylů, Recommended For s rozdělením na Paragraph pro texty do odstavců a Headings pro velké nadpisy, a Properties pro například tlustá, dlouhá či kontrastní písma.

Jak si vybrat ten správný font

V levém panelu s náhledy fontů pak můžete jednotlivá písma zobrazovat s vámi zadaným textem, který vepíšete do políčka Choose sample text, dále zvětšovat a zmenšovat zobrazené fonty, zobrazit je v buňkách nebo v řádcích pod sebou, či je řadit od doporučovaných (nejoblíbenějších) nebo nejnovějších (newest). Přestože v testovacím prostoru nemusí česká diakritika fungovat, na webu již fungovat bude.

Pokud budete mít zájem i o vstup do placené knihovny fontů na webu Typekit.com, ceníky jednotlivých nabízených plánů najdete na stránce Pricing. Pokud si však své portfolio na JuicyFolio.cz objednáte v rámci Nastavení+v jeho ceně je už zahrnut i Portfolio plan Typekitu s více než čtyřmi tisíci webovými fonty ze kterých si už určitě vyberete.