Optimalizujte svůj web se seznamovým pomocníkem Webmaster

Optimalizujte svůj web se seznamovým pomocníkem Webmaster

Po vzoru zahraničního Google Search Console se i český vyhledávač Seznam rozhodl přijít s lokalizovaným pomocníkem pro kontrolu indexace vašeho webu – Webmaster. Co ale tento pomocník vlastně umí a jak ho používat?

Po vložení speciálního kódu na váš web (k čemuž se dostaneme níže) bude moct Seznam Webmaster tento web analyzovat a například nahlásit, kolik na něm našel chyb, kolik stránek vašeho webu se zobrazuje ve vyhledávači Seznamu nebo kde dochází k přesměrování jakých stránek.

Jak Seznam Webmaster nastavit

Na stránce Webmasteru je nejprve třeba se přihlásit skrze váš e-mailový účet na Seznamu. Pokud žádný ještě nemáte, bude třeba si na Seznamu účet vytvořit.

Přihlášení do Webmasteru

Přihlášení do Seznamu

Nyní se nacházíte uvnitř Webmasteru, do kterého tak můžete vložit první web, který budete chtít monitorovat.

Přidání prvního webu

Přidat doménu

Aby ale Webmaster měl k tomuto webu přístup, je třeba do něj vložit speciální kód.

Ověření vašeho webu

V našem případě je třeba zvolit možnost vygenerování metatagu, který nám poté zašlete, abychom ho do vašeho webu mohli přidat. Až vám potvrdíme, že jsme metatag na váš web přidali, klikněte na Potvrdit. Poté už bude váš web s Webmasterem propojen a vy budete moct sledovat jeho analýzy a výpočty.

Přitom vám ještě doporučujeme nás kontaktovat předtím, než si kód necháte vygenerovat, aby stihl zůstat aktuální, než ho do vašeho webu vložíme.

Ověření domény

Co Webmaster umí?

Kromě kategorie Správa uživatelů a Správa webů, ve kterých můžete přidávat či odebírat další weby a uživatele vašeho Webmasteru, nás tu bude zajímat především záložka Přehled.

Přehled a správa webů

V Přehledu pak najdete, kolik stránek vašeho webu robot Seznamu našel (Uložené v databázi robota), kolik těchto stránek se zobrazuje ve vyhledávači Seznamu (V indexu), kolik stránek se automaticky přesměrovává na stránku jinou (S přesměrováním) a stránky, u kterých robot Seznamu našel nějakou chybu nebo mu nešly načíst (S chybou).

Níže pak najdete graf, který zobrazuje jednotlivé parametry v konkrétním časovém období, které si můžete sami editovat.

Statistika vašeho webu

V administraci Webmasteru Seznamu můžete dále najít i detailnější informace v záložce API, ty pro nás však už nejsou až tolik zajímavé. Pokud byste si pak s něčím nevěděli rady, můžete kontaktovat nejen nás, ale i samotný Seznam tým skrze tlačítko Kontaktovat HelpDesk.