Nastavení soukromí na Vimeu

Nastavení soukromí na Vimeu

Pokud vedle YouTube používáte ke sdílení audiovizuální tvorby i Vimeo (které se na rozdíl od YouTube zaměřuje převážně na autorská a umělecká díla a nabízí lepší kvalitu zpracování a speciální funkce), mohl by vás zajímat způsob, kterým Vimeo pro své uživatele zprostředkovává soukromí. Videa na Vimeu lze totiž sdílet například zaheslovaná, pouze skrze konkrétní odkaz, anebo povolovat jejich zobrazování jen na konkrétních stránkách.

Právě to je zároveň důvod, proč, když se cizí video z Vimea pokusíte vložit do své galerie nebo blogového příspěvku, nemusí se to povést. To může mít hned několik zapříčinění, a to všechny spojené s možností nastavení soukromí Vimea, které u svých videí můžete využívat i vy, a které si tu teď postupně popíšeme.

Soukromí svých videí nastavíte tak, že v profilu daného videa kliknete na Settings a pak zvolíte záložku Privacy. Vimeo vám následně nabídne několik možností, jak se sdílením vašeho videa nakládat. A my si je teď jedno po druhém projdeme.

Přehled nastavení soukromí na Vimeu

Kdo toto video uvidí?

První série možností s názvem Who can watch this video? řeší otázku, kdo všechno bude mít přístup k odkazu daného videa. K tomu máme hned šest možností. Video může vidět buďto kdokoliv (Anyone) nebo pouze vy jakožto autor onoho videa (Only me), což ostatně vypovídá dostatečně samo za sebe.

Dalšími možnostmi jsou uživatelé Vimea, jejichž profily sledujete (Only people I follow), uživatelé, které si sami zvolíte (Only people I choose) - načež vám Vimeo umožní konkrétní uživatele vybrat - nebo celé video zaheslovat (Only people with a password), či ho úplně obrat z Vimeo.com, takže bude dostupné pouze skrze vložený kód na jiných stránkách (Hide this video from Vimeo.com).

Kam lze toto video vložit?

Tato část (anglicky Where can this video be embedded?) se zabývá otázkou možnosti vložení kódu videa na stránky mimo Vimeo, o čemž si můžete více přečíst v tomto článku.

Vkládání nebo takzvané „embedování“ videí může být opět povoleno buďto všude (Anywhere), nebo nikde (Nowhere). Třetí možností je pak zvolit konkrétní stránky, na kterých vkládání videa bude povoleno (Only on sites I choose).

Při zvolení této možnosti vám dá Vimeo možnost vybrat konkrétní domény, na kterých bude vkládání povoleno. Přičemž pokud jako doménu zvolíme například juicyfolio.cz, video půjde vkládat i na blog.juicyfolio.cz. Samo se pak eventuálně doplní ono dobrovolné „www.“ na začátku. Pokud ale naopak zvolíme přímo konkrétní subdoménu blog.juicyfolio.cz, na nadřazené doméně juicyfolio.cz už video vkládat nepůjde.

Kdo může toto video komentovat?

Navolit si můžete i to, kdo může k danému videu na Vimeu psát komentáře (Who can comment on this video?). Tady jsou možnosti velmi jednoduché. Buďto opět každý, či nikdo, anebo pouze uživatelé, které na Vimeu sledujete.

Možnosti videa

A nebo také co mohou lidé s vaším videem dělat (What can people do with this video?). Tady jsou pouze dvě snadné možnosti, které můžete klidně zaškrtnout obě, jen jednu z nich, nebo žádnou. První možnost je video stáhnout do vašeho počítače (Download the video), druhá pak přidat do sbírky (Add to their collections), tedy do uživatelského alba, skupiny anebo kanálu.

Jakmile si přesně navolíte vámi vyhovující způsob sdílení vašeho videa na Vimeo, vše můžete uložit kliknutím na Save Changes.