Nastavení Google Search Console pro větší přehled o návštěvnících

Nastavení Google Search Console pro větší přehled o návštěvnících

Google v roce 2015 službu Webmaster Tools přejmenoval na Search Console. Původní rozhraní a jednotlivé postupy však zůstávají nezměněny.

Nástroje pro webmastery Google pro vás mohou být velmi užitečným pomocníkem k lepšímu přehledu o propagaci vašeho webu nebo projektu. V tomto článku si proto ukážeme, jak lze službu Google webmasterů s vaším projektem propojit.

Nastavení krok za krokem

Po přihlášení do Nástrojů pro webmastery na google.com/intl/cs/webmasters je třeba do nich přidat vaši stránku kliknutím na tlačítko Přidat službu, k čemuž vás vyzve naskočené okénko. Po zadání adresy vašeho webu pak klikněte na záložku Alternativní metody, kde máte hned několik možností, jak vaši stránku ověřit. Dva nejjed­nodušší z nich jsou buďto získat metaznačku HTML, kterou nám poté pošlete, anebo, pokud máte svůj web propojen se službou Google Analytics (o tom více v tomto návodu), stačí vaši stránku ověřit právě skrze váš Analytics účet.

Nástroje pro webmastery

Výhody Search Console

Nástroje pro webmastery vám mohou ukázat například možné chyby na stránkách vašeho webu, problémy se zpracováním obsahu nebo základní přehled klíčových slov z hledání na Google. Asi nejdůležitější funkcí je tedy pro vás záložka Návštěvnost a vyhledávání, kde vám Google zobrazí, odkud návštěvníci na váš web přicházejí,  jaké jiné weby na vás odkazují nebo vyhledávání jakých klíčových slov je k vám dostalo.