K čemu je dobré HTTPS

K čemu je dobré HTTPS

Chraňte se i v online světě

Není žádným velkým tajemstvím, že i internet dokáže být nebezpečné místo. A stejně jako si i v běžném životě dáváte pozor na to, před kým na veřejnosti mluvíte o svých důvěrných informacích, je třeba na to myslet i na internetu.

A nemusí přitom jít jen o veřejnou síť v kavárně, ve škole nebo restauraci. Pokud posíláte svoje informace neza­šifrovaně přes půl světa, je to jako kdybyste je nahlas křičeli na náměstí. Kdokoli po cestě si je totiž může opsat a zkusit použít i ke zcela jiným službám, než jen k prohlížení onoho webu s fotkami kočiček, ke kterému se zrovna zkoušíte přihlásit.

A protože většina z nás používá jen jedno heslo – kdo si je totiž má všechny zatraceně pamatovat, že? (na druhou stranu se správci hesel vám to jedno opravdu stačí), je velká šance, že se vám dřív nebo později někdo zlý dostane k e-mailu a pak už se to veze jedno s druhým, protože na tento e-mail máte často navázaný reset hesla dalších důležitých věcí.

Tomu všemu může pomoci HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) - nadstavba síťového protokolu HTTP (který vždycky vidíte na začátku adresy určitého webu), jenž zabezpečuje spojení mezi webovým prohlížečem a webovým serverem.

HTTPS

Co konkrétního ale HTTPS vlastně dělá?

  1. Umožňuje snadno rozpoznatelnou formu ověření
    Jestli daný web na HTTPS je nebo není, je rozpoznatelné hned. Ať už díky ikonce zámečku, zeleného pruhu anebo prostě díky oné zkratce HTTPS před adresou daného webu. Pokud web tuto zkratku nemá, není dobré mu ve formuláři předávat žádné důvěrné informace.
  2. Chrání data i během jejich přenosu
    Často se stává, že po cestě může někdo do stránky vložit formulářová políčka, která tam nepatří, a nezkušený uživatel tak snadno naletí na zadání hesla/čísla kreditní karty nebo přístupu ke svému Facebooku, když si myslí, že za to dostane zdarma něco úžasného. Lidé jsou důvěřiví, na to myslete a dávejte si pozor.
  3. Poskytuje ochranu soukromí
    Nikdo po cestě neví, na jaké stránky koukáte a co na nich děláte –pokud tedy nedojde k napadení samotného serveru. Na druhé straně vaše informace po cestě nikdo nemůže zneužít ani proti vám, ani proti někomu jinému
    .

Je potřeba používat HTTPS pořád?

Poslední dobou je za to velký boj. Pro všechny bude lepší, když bude použité na co nejvíce místech. Nakonec třeba i všude. Na stránce s předpovědí počasí to nutné sice tak akutně není, ale na e-shopu, kam vyplňujete svoji adresu, to určitě není špatný nápad, stejně jako ani na různých formulářích pro přihlášky či registrace.

A klíčové je HTTPS pochopitelně i pro přihlašování – aby vaše heslo nikdo neodposlechl a nezkoušel použít jinde. Spousta lidí se přesvědčila o tom, že se to opravdu děje. I u nás. A bolelo to.

Aktivace HTTPS

Pro aktivaci HTTPS pro váš web kontaktujte naši zákaznickou podporu. Cena služby je závislá na jedno­tlivých stupních ověření a kompatibility se starším typem zařízení (Windows XP, Internet Eplorer 8, Android 2).

Nejlevnější certifikát pro jednu doménu je k dispozici i zdarma prostřednictvím některého z našich partnerů SSL certifikátů, kteří tak činí bez poplatku (například letsencrypt.org). Pro specifické použití a weby na více doménách se pak může jednat i o pár tisíc korun – záleží, jestli potřebujete ověřit doménu, firmu, e-mail nebo chcete vyšší garanci bezpečnosti s finanční pojistkou. Všechny informace zodpoví naše zákaznická podpora.