Jaké si vybrat webové úložiště

Jaké si vybrat webové úložiště

Pokud pracujete s fotkami, ilustracemi, ale třeba klidně i s vlastními texty, spolehlivá záloha je pro vás klíčová.

Vypalování na dévédéčka a ukládání na externí disky přitom ale nejsou vždy tím nejšťastnějším řešením a proto se alfou a omegou správné softwarové zálohy stala takzvaná webová (cloudová) úložiště. Jaké z nich si ale vybrat?

Dropbox

Začněme tím zřejmě nejznámějším a nejpoužívanějším zálohovým úložištěm na našem seznamu. Dropbox je skvělou cloudovou službou, kterou podporují všechny možné operační systémy či aplikace, a to včetně těch mobilních.

Na našem webu už jsme si ostatně dříve psali o tom, jak se na Dropboxu orientovat. Ve stručnosti zmiňme tedy jen to, že Dropbox vám umožňuje stáhnout si jeho aplikaci přímo do vašeho počítače a používat ji jako regulérní složku, která se automaticky aktualizuje a nahrává na cloud.

Pokud vám pro vaše zálohy stačí zhruba 2 až 3 GB prostoru, Dropbox je dokonalým řešením pro vás. Základní kapacita, kterou Dropbox nabízí zdarma, obsahuje 2 GB místa, které ještě můžete rozšířit o pár set megabitů, když na Dropbox pozvete své přátele nebo projdete tutorial na stránce.

Registrace na Dropboxu

Zájemci požadující větší datovou kapacitu tady ale bohužel nejspíš narazí, protože placený Dropbox ve své profesionalitě není úplně nejlevnější. Dropbox Pro vás přijde na 10 euro měsíčně, nebo 99 euro za rok. Za to ale získáte kapacitu 1000 GB (1 TB) místa navíc a několik dalších zajímavých extra funkcí.

OneDrive

Microsoft OneDrive na svém počítači už možná máte, aniž byste to věděli. Operační systémy Windows 8 a 8.1 ho totiž obsahují automaticky (najít ho můžete například skrze vyhledávání na vaší Start obrazovce). Ostatní si pak mohou OneDrive jednoduše stáhnout, a to jak pro Mac, tak i pro starší verze Windows, mobilní operační systémy (Android, iOS, Windows) a dokonce i pro Xbox.

Windows si dal v rámci OneDrive docela záležet, a to především v případě své mobilní aplikace, která vám například umožní nahrát vaši fotku na cloud okamžitě po jejím vyfocení. OneDrive je také velmi úzce propojen s programy Microsoft Office jako Word nebo PowerPoint.

Microsoft OneDrive

Pokud jste příznivci systému Windows, OneDrive je služba přesně pro vás. Právě to je ale zároveň důvod, proč jiné uživatele možná tolik nezaujme, jelikož nebyl určen primárně pro jejich zařízení a operační systémy. Microsoft navíc kontroluje vaše soubory na OneDrive z hlediska cenzury a zakazuje nahrávání například choulostivých nebo urážlivých souborů.

OneDrive nabízí 15 GB volného prostoru zdarma. Pokud byste potřebovali víc, dalších 100 GB získáte za 46 korun měsíčně (552 kč ročně) a dalších 200 GB za 92 korun měsíčně (1104 kč ročně). Jeho výhodou oproti Dropboxu je navíc i to, že je celý v češtině.

Google Drive

To, co je OneDrive pro Windows, je Google Drive pro Google. Pokud už máte na Googlu svůj mailový účet, automaticky jste tím získali i své vlastní úložiště na Google Drive s kapacitou 15 GB. Dobrá zpráva je, že těchto 15 GB je zadarmo, špatná je však ta, že se do této kapacity započítávají i všechny soubory z vašeho e-mailu nebo profilu na Google +.

Google Disk - Cloudové úložiště a zálohování fotek, dokumentů a dalších souborů

Pro Google Drive platí podobný verdikt jako pro OneDrive -využijí ho především uživatelé Googlu (výborně se hodí například pro sdílení souborů přes mail) a opět může zaujmout i svou česky lokalizovanou verzí, přestože ceny jsou zde z nějakého důvodu uvedeny v dolarech. Konkrétně zde můžete získat 100 GB místa za 1,99 $ měsíčně (zhruba 50 korun) nebo 1 TB za 9,99 $ (250 korun). Další tarify můžete najít zde.

Copy

Copy je prozatím spíše méně známé, ale zato velmi profesionální úložiště pro firmy i jednotlivce. Stejně jako je tomu tak v případě OneDrive a Google Drive, i od Copy získáte 15 GB volného místa. Pokud ale zároveň s někým sdílíte složku, pak se kapacitní obsah této složky rovno­měrně rozdělí mezi všechny uživatele, kteří ji mají nasdílenou. Když tedy například složku o velikosti 15 GB nasdílíte mezi dva další lidi, z vašeho volného místa to zabere pouhých 5 GB.

Služba Copy funguje na Windows, Macu, iOS i Androidu. Pokud byste potřebovali více místa, můžete navýšit vaši kapacitu na 250 GB za 10 dolarů měsíčně. Copy je díky tomu jednoduchou, praktickou a velice účinnou alternativou mainstreamových datových úložišť uvedených výše. Pokud ale budete chtít využít jeho placenou verzi, je už trošičku dražší.

Copy.com