Jaké jsou výhody vícero portfolio webů?

Jaké jsou výhody vícero portfolio webů?

Jako fotograf nebo jiný kreativec se pravděpodobně věnujete více než jednomu typu tvůrčí činnosti. Můžete být třeba fotograf s širším zaměřením, ale zároveň mít specializaci ve svatebním fotografování. Můžete být ilustrátor, ale zároveň se věnovat i modelování nebo výrobě originálních před­mětů. Můžete chtít prezentovat svou práci v rámci webového portfolia, ale zároveň ji třeba chcete nabízet i skrze samostatný e-shop…

V jednoduchosti je krása

Už v našem starším článku o webové struktuře jsme si psali, jak jde obsah vašeho webu různě uspořádat – například skrze založení vícero portfolií, do kterých můžete svou práci rozčlenit. V tom samém článku jsme si ale zároveň také řekli, jak důležité je udržet strukturu vašeho webu přehlednou a jednoduchou, aby se v ní vaši návštěvníci co nejlépe orientovali.

Právě proto, spíš než zakládat více portfolií v rámci jednoho webu, je občas lepší založit si portfolio web úplně nový, na který pak skrze web původní jednoduše odkážete. Tím získáte dvě jednoduché webové struktury namísto jedné podstatně složitější. To zároveň ale není jediný důvod, proč si dva či i více webů založit.

Webový obchůdek ilustrátorky Lucky Mannové

Jasná identita

Občas totiž není na škodu různé typy vaší tvůrčí činnosti oddělit a nepatlat je zbytečně do sebe. Pokud se totiž vedle klasického focení na zakázku věnujete i fotografiím svatebním, jak jsme si říkali v příkladu na začátku tohoto článku, pak právě to je dobrý důvod pro rozdělení vaší fotografické identity na dva weby.

Pokud totiž nastávající nevěsta hledá nového fotografa, těžko se bude na vašem webu prokousávat fotkami krajinek či extrémních sportů, navíc pokud vašemu samostatnému svatebnímu webu můžete vštípit i osobitý design, který svou cílovou skupinu o to více zaujme.

Příklady od našich vlastních klientů

  • Fotograf Olda Hrb má u nás hned tři weby. Své klasické fotografické portfolio oldrichhrb.cz, speciální svatební web necomodreho.cz a pak portfolio na focení studentských tabel nasetablo.cz.
  • Ilustrátorka Lucka Mannová má u nás dva weby. Portfolio lusym.com, na kterém své ilustrace prezentuje, a webový obchůdek shop.lusym.com, na němž je nabízí k prodeji.
  • Fotograf Jára Sijka si u JuicyFolia už před nějakou dobou připravil portfolio jarasijka.com zaměřující se na jeho fotky extrémních sportů, sportovců a exotických krajin. K tomu si u nás ale připravil i speciální svatební web weddings.byjara.com a s několika svými kamarády navíc i pomáhá vést skejtařský webový blog storyoftheshot.com.