Jak na správné obchodní podmínky pro váš e-shop

Jak na správné obchodní podmínky pro váš e-shop

I když v České republice platí poměrně spolehlivá ochrana spotřebitele, jednou z nejdůležitějších součástí provozování e-shopu jsou u nás jeho obchodní podmínky, které navíc fungují i jako snadný terč pro Českou obchodní inspekci, která jejich absenci nebo nesprávné znění může velmi snadno pokutovat.

Jak tedy získat správné a platné obchodní podmínky pro váš e-shop? Většina velkých webových obchodů si nechává napsat obchodní podmínky na zakázku přímo od právníka, který se na tuto disciplínu specializuje. Podobné služby přitom nabízí i právníci menším subjektům, v průměru za to ale můžete dát 7 až 10 tisíc korun.

Pokud ale teprve začínáte a budete vaše zboží prodávat základním a běžným způsobem, můžete použít obchodní podmínky vydávané Asociací pro elektronickou komerci, stručně APEK.

Šablona obchodních podmínek

V jejich znění pak stačí pouze nahradit předem vepsané firemní údaje těmi vašimi – do úprav samotného obsahu je však lepší se nepouštět. Pravděpodobně tím totiž napácháte více škody než užitku, jelikož do obchodních podmínek se například začínající obchodníci (a nebo prostě ti „kreativ­nější“) často snaží dostat ujednání, která jsou ve skutečnosti v rozporu se zákony.

Obchodní podmínky od APEK

Často to bývají různé pokuty za nevyzvednuté dobírky, zveřejňování jmen dlužníků, pokusy o výměnu údajů o problematických zákaznících se třetí stranou nebo podmínky reklamací. Všechny zmíněné příklady jsou však v obchodních podmínkách podchyceny dostatečně a obchodník už koncovému zákazníkovi oproti zákonům nesmí situaci zhoršovat.

Dočasné řešení

Pokuty, které ČOI rozdává, jsou na druhou stranu někdy i za opomenutí ustanovení, které v zákoně sice definované je, ale zákazník má právo o něm být informován i v podmín­kách. A právě pro tyto a jim podobné případy se výborně hodí předpřipravená šablona obchodních podmínek od APEK, která vám pomůže se vyhnout těm nejčastějším přešlapům třeba až do doby, než si obchodní podmínky necháte zpracovat na míru.

Nicméně i tato šablona je jen doporučením, které využíváte pouze na vlastní riziko, protože stoprocentní záruku vám bohužel nedá nikdo. Pokud tedy chcete mít jistotu a pod­mínky vyhovující konkrétně vašemu webu/e-shopu, je potřeba počítat s náklady na právní služby, které jsou s tím spojené.