Co jsou to ptychy a jak je vytvořit

Co jsou to ptychy a jak je vytvořit

Při sestavování portfolia je občas těžké se rozhodnout,

jaké obrázky použít a jaké ne. Ať už máte dva nebo tři obrázky, které jsou si hodně podobné nebo zobrazují stejný předmět z více úhlů, a chcete je použít všechny, nebo chcete jednu fotografii doplnit několika náladovými obrázky, které mají sloužit jen jako oživení, můžete je všechny spojit v jeden obrázek.

Pro takové případy jsme v JuicyFolio administraci připravili nástroj na skládání koláží. S ním si můžete přímo ve svém prohlížeči snadno a bez nutnosti jakýchkoliv grafických programů složit diptych, triptych či nějaký jiný poly­ptych dle vašeho výběru ze seznamu, který je pro váš design dostupný.

Nastavení ptychů

Na velikosti (obrázků) záleží

Stačí mít nachystané obrázky, které chcete použít. Avšak vzhledem k tomu, že se budou skládat v prohlížeči, je lepší použít spíše menší obrázky - při jejich dalším zmenšování prohlížečem se může zhoršit kvalita - na správnou velikost pro váš web se poptejte na naší podpoře.

Postup vložení ptychů

Nachystejte si fotky, které chcete pro ptychy použít.

Poté otevřete galerii, do které je chcete vložit, klikněte na Přidat ptych, nastavte odstup mezi obrázky (a případně

i jeho barvu), vložte obrázky do ptychu, pomocí myši si je správně nastavte a pak vše uložte. Podrobný postup vkládání ptychů pak můžete zhlédnout i v našem instruktážním videu:

Vložení přetažením obrázku

Aby bylo vkládání ještě jednodušší, je možné přetáhnout obrázky přímo z vašeho webu (tedy ty, které máte už nahrané) rovnou na místo, kde je chcete v ptychu použít - pamatujte jen na to, že obě okna (ze kterého a do kterého) přetahujete, musí být jeden program; Chrome-Chrome, Firefox-Firefox a tak dále.

Ptychy je možné skládat z obrázků v galerii

Pokud máte nahrané obrázky v galerii, můžete je jednoduše vkládat do nástroje pro skládání ptychů kliknutím na [JF] ikonu, která se objeví po najetí myší nad ptychové pole, kam chcete obrázek vložit. Takto vložené obrázky v galerii pak stačí jednoduše „schovat“ a můžete tak snadno složit koláž znovu nebo změnit strukturu až teprve nahrajete obrázky na sůj web.

Další rady

Je nutné si pamatovat, že jakmile je jednou složený,

ptych není možné editovat. Nastavení mezery pak skáče

po inkrementálních hodnotách tak, aby vyšlo dělitelné číslo pro rozměr. Proto se občas stává, že mezery tak „podivně poskakují“ - je to technická vlastnost. Barvu pozadí i velikost mezer je dobré nastavit jako první, protože pokud se nastavuje až po vložení obrázků, může je v některých prohlížečích nepříjemně deformovat.

Protože se vše skládá jako jeden obrázek, abychom minimalizovali velikost a urychlili načítání, není možné mít obrázky s průhledným pozadím. Pokud máte za obrázky v grafice webu nějakou texturu, je lepší sestavovat obrázky rovnou bez mezer, a nebo zvolit přibližnou průměrnou barvu pozadí tak, aby nerušila.

Ukázka ptychů

Tip na závěr: Je dobré kombinovat různé ptychy spolu i s normálnímy obrázky, hlavně u reportů nebo větších galerií (třeba svatebních) vypadá taková kombinace obzvlášte dobře.