Jak začít podnikat jako fotograf

Jak začít podnikat jako fotograf

V našem předchozím článku jsme si psali o tom, jak s foto­gra­fováním vůbec začít. Co když už jste se ale dostali do profesionální ligy a chcete se focením začít živit, nebo si alespoň slušně přivydělávat?

Nejdříve je třeba ujasnit si jednu věc. Cesta profesionálního fotografa není nikterak lehká, a to obzvlášť dnes, kdy si každý druhý potenciální zákazník může koupit zrcadlovku a požadované snímky si nafotit sám. Pokud si focením chcete vydělávat, je třeba, abyste už měli nejen svou výbavu (vedle fotoaparátu a další techniky potřebujete i postprodukční programy a taky s nimi umět zacházet), všechny potřebné zkušenosti a své profesionální portfolio, ale zároveň už i existující skupinu zákazníků, od které se můžete odpíchnout.

Teď už ale k oné hlavní otázce, tedy pokud se chci focením živit nebo si jím přivydělávat, jaké k tomu potřebuji papíry, kam musím s čím zajít a vůbec co všechno to obnáší? Fotografickou činnost lze oficiálně provádět dvěma způsoby: buďto na dohodu o provedení práce nebo na živnostenský list.

Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce je omezená na maximálně 300 odpracovaných hodin ročně, což je přibližně pět hodin v jednom týdnu, do čehož se takto volnější činnost jako focení může krásně vejít. U odměny do 10 tisíc korun od jednoho zaměstnavatele pak neplatíte sociální ani zdravotní pojištění, přičemž zaměstnavatelů můžete mít zároveň klidně víc. Dohody lze navíc uzavírat i vedle vašeho normálního pracovního poměru.

Při dohodě o provedení práce si ale zároveň po každé odvedené práci musíte nechat onu dohodu sepsat s daným zákazníkem (v tomto případě vlastně zaměstnavatelem, který vás platí za práci), což u většího počtu zakázek může být trochu zbytečně komplikované. U dohody o provedení práce pak každopádně každý rok odevzdáváte na finanční úřad daňové přiznání.

Živnostenský list

Pokud se ale plánujete stát fotografem takříkajíc na plný úvazek, tou správnou volbou pro vás je zařídit si živnostenské oprávnění, které ostatně i více podpoří lukrativnost vámi nabízených služeb. Mít živnostenský list znamená, že živíte sami sebe. Pro jeho získání je třeba být starší osmnácti let a být bezúhonný a způsobilý k právním úkonům. Vaši živnost si pak založíte jako ohlašovací živnost volnou. A můžete ji tak využívat i k jiným profesím. Stát vás to tak jako tak bude tisíc korun.

Zařízení živnostenského listu pak samo o sobě není tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí podat formulář na živnostenském úřadě a navštívit také úřad finanční a vaši zdravotní pojišťovnu. Sociální a zdravotní pojištění si totiž budete platit sami.

Dále je třeba vést si přehled vašich příjmů a výdajů (stačí jednoduchá tabulka se zaznamenanými čísly jednotlivých faktur). Doklady o nákladech si na druhou stranu ale nechávat nemusíte. Můžete totiž využít fixní paušál, skrze nějž uvedete, že vaše náklady činí 60 % z celkových příjmů ze živnosti, což se vám při placení daní může velmi vyplatit.

Na začátku každého roku při podnikání na živnostenský list je pak vždy třeba podat finančnímu úřadu daňové přiznání a sociálnímu úřadu a vaší pojišťovně přehled o vašich příjmech a výdajích (kvůli zdravotnímu a soci­álnímu pojištění), které jste obcházeli už při zařízení živnosti. Na to máte každý rok čas vždy do konce března. Je ale mnohem lepší mít to z krku co nejdříve. :)