Jak si udržet kreativního ducha

Jak si udržet kreativního ducha

Udržet si inspiraci a kreativní myšlení v jednotvárném světě pracovního koloběhu nemusí být vždy snadné. Proto jsme pro vás připravili pár tipů, jak zachovat vaši mysl volnou tak, jak to vaše tvůrčí činnost vyžaduje.

Buďte vytrvalí, ale umírnění

Při jakékoliv tvůrčí činnosti, ať už jde o psaní, kreslení, grafiku anebo třeba focení, je vždy třeba vytrvalost, disciplína a pořádný dril. Věnujte se svému umění každý den. Každý den se pokuste přijít s něčím novým. Každý den trénujte. Přestože je ale tato pravidelnost skutečně důležitá, snad ještě důležitější je ji nepřehnat.

Ano, věnujte se svému umění každý den, ale ne do vyčerpání. Nastavte si denní limit třeba na pár hodin nebo jen na dopoledne, podle toho kolik máte času a kolik vaše kreativní činnost vyžaduje péče. Pointa ale tkví v tom nesedět u tvůrčí práce do padnutí. Snažte se každý den skončit dřív, než svou kreativní studnu vyprázdníte. Jen tak budete mít jistotu, že do dalšího dne se vám zase doplní.

Pro rozvinutí kreativity potřebujete jak intenzivní dril, tak i pořádný odpočinek

Naučte se vypnout

Vedle pravidelnému drilu vaší kreativitě pomůže i naprostý opak, tedy izolování od všeho, co má s vaší tvůrčí činností něco společného. Přitom ale nestačí jen zavřít jedno okno v počítači a otevřít si jiné. Aby se váš mozek skutečně odreagoval, je třeba najít si ve vašem denním rozvrhu místo pro naprosto odlišnou činnost.

Mnoho kreativních lidí preferuje například delší procházky nebo běhání, plavání či jiný druh cvičení, které jim pročistí hlavu. Čím víc totiž do této odpočinkové činnosti zapojíte své tělo, tím víc se bude moct uvolnit a zregenerovat vaši mysl.

Jednou za čas je také třeba vypnout i na delší dobu. Pokud si v práci například vezmete dovolenou, během které se ale stejně budete kreativně vyčerpávat, pak je taková dovolená k ničemu. Ať už jedete k moři, na hory, nebo třeba jen na chatu na Vysočině, nechte všechnu svou práci za sebou. Jinak si doopravdy neodpočinete.

Pečujte o svého kreativního ducha

Pokud to ale uděláte, tak nejen že se váš tvůrčí mozek kompletně „restartuje", ale při vystavení novým vjemům navíc může přijít i na zcela nové podněty k inspiraci, které by vás jinak nikdy ani nenapadly.

Hledejte inspiraci

Když zrovna netrénujete svůj um nebo si od něj nedáváte pauzu, zkuste hledat nové a nové inspirace pro rozvoj vaší vlastní kreativity. Ať už jde o objevování nových témat a nápadů, vzájemnou konzultaci s přáteli a kolegy ze stejného pole, nebo odhalování nových tvůrčích technik, nikdy se nepřestávejte vzdělávat a rozvíjet svou fantazii a kreativního ducha.